Oxfilé med rotfruktscocotter

Ingredienser

4 port.

500-600 g oxfilé

salt och Kockens svartpeppar grovmalen

smör till stekning

800 g-1 kg potatis, morötter och palsternackor

ca 1 l vatten+ 1 köttbuljongtärning

Kryddsmör

50 g smör

ca 1 ½ tsk Kockens persillade

Sås

1 ½ tsk Kockens svartpeppar hel

1 schalottenlök

2 msk konjak

2 dl buljong + ev. 1-2 tsk kalvfond

2-3 dl vispgrädde

1-2 tsk dijonsenap

Tillbehör

tomatklasar

sallad

Instruktioner

1. Tänk på att det är viktigt att köttet inte är kallt utan rumstempererat. Bind om köttet med steksnöre för att behålla formen. Putsa köttet och bryn den runt om i het panna med smör. Krydda väl med salt och peppar

2. Skala potatis och rotfrukter och skär i jämna stavar/klyftor. Förväll varje sort för sig i buljong i några minuter tills de mjuknat något. Låt rinna av och sätt i smorda cocotteformar.

3. Lägg köttet i en ugnssäker form och stek i 150 °C till 58-60 °C, allt efter smak. Rulla in köttet i aluminiumfolie och låt ligga i 5-10 min innan tranchering.

4. Lägg de krossade pepparkornen i en tät tesil, häll över kallt vatten. Koka upp och häll av vattnet. Skala och hacka löken fint. Fräs lök och peppar i en panna på medelvärme, tillsätt konjak, buljong från potatis- och rotsakskoket, fond, grädde och dijonsenap. Låt såsen koka ihop på svag värme. Rör om då och då. Smaka av med eventuellt mer salt och konjak. Red såsen om det behövs till lämplig konsistens.

5. Toppa rotfruktscocotterna med en klick kryddsmör. Gratinera, i 225-250 °C, tillsammans med tomatklasarna tills de fått en gyllene färg och tomatklasarna har mjuknat något.

Skär upp köttet och servera tillsammans med tillbehören.

 

Produkter i receptet

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.

Betyg

Vad tyckte du om receptet?