Märkning

För att undanröja riskerna för konsumenten skall livsmedel med kända allergener* märkas ut på förpackningen enligt lagstiftningen. Allergenerna som finns listade som kända allergener måste alltid anges i ingrediensförteckningen då de ingår som:

  • ingredienser i en sammansatt ingrediens inklusive tillsatser som inte har någon funktion i den färdiga varan.
  • processhjälpmedel, det vill säga ämne som används under tillverkningen och oavsiktligt kan finnas kvar i slutprodukten
  • lösningsmedel eller bärare för exempelvis tillsatser, kryddblandningar och aromämnen.

I ingrediensförteckningen ska samtliga ingredienser anges i fallande storleksordning och förteckningen ska inledas med en rubrik som innehåller ordet ”ingrediens”. Märkningsuppgifterna måste vara ”lätta att förstå, väl synliga, klart läsbara och beständiga” enligt LIVSFS 2004:27 om märkning.

Om en allergen byts ut eller tillkommer i ett recept skall produkten tydligt märkas t ex med ”nytt recept”för att uppmärksamma konsumenten om förändringen.

*spannmål som innehåller gluten (d.v.s. vete, råg, korn, havre, spält, kamut eller hybridiserade sorter därav) och spannmålsprodukter, skaldjur och produkter därav, ägg och produkter därav, fisk och produkter därav, jordnötter och produkter därav, sojabönor och produkter därav, mjölk och produkter därav (inklusive laktos / mjölksocker), nötter, d.v.s. mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt och Queenslandsnöt samt produkter därav, selleri och produkter därav, senap och produkter därav, sesamfrö och produkter därav, svaveldioxid och sulfit i koncentrationer på mer än 10 mg/kg eller 10 mg/liter uttryckt som SO2.

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.