Chili

När vi pratar om chili är det egentligen ett samlingsnamn för flera arter av släktet capsicum. De mest kända chilifrukterna som paprika, habanero och tabasco känner nog de flesta till, men det finns tusentals varianter av chili att upptäcka.

Kapsaicin och scoville

Chilin har använts i matlagning i tusentals år. Att vi gillar styrkan är såklart en anledning. Chilifrukternas karaktäristiska hetta kommer från ämnet kapsaicin. För att mäta styrkan i en chili använder man scovillegrader. En vanlig paprika ligger runt 100 på skalan, medan den starkare jalapeñon mäter upp till 8 000. Världsrekordchilin Carolina Reaper kan nå upp till skrämmande 2 200 000 scovillegrader. Skulle du våga testa den?

Chilins smakvarianter

Smaken är minst lika viktig som hettan. Chili kommer både i ren form och blandningar. Chilipeppar och chili flakes är gjorda av rena frukter, medan exempelvis chilipulver är en blandning av mald chilipeppar och andra kryddor som oregano, paprika, spiskummin, salt och vitlök. Det finns chilimixer som kan smaka allt från sött till lakrits, kaffe och russin.

Så tacklar du hettan

Man behöver inte vara rädd för chilins hetta. Ju oftare du äter chili, desto mer vänjer du dig vid styrkan och kan uppskatta smaken. Om det blir för starkt kan det vara bra att veta att du kan äta eller dricka något fett, som mjölk eller jordnötter – eftersom fettet löser upp kapsaicinet och lindrar den brännande känslan.

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.