Bakning

Kryddor och bakning. Det kanske inte är en koppling du gör direkt? Men när man dyker ner i det finns det mycket att upptäcka om hur du sätter smak, färg och extra finess med enkla kryddknep. Det viktigaste är att inte vara rädd för att experimentera med smaker – nya som gamla.

Brödets kryddvänner

Några av de vanligaste brödkryddorna är anis, fänkål, pomerans och kummin, och de är ofta lika goda utanpå som inuti. Men har du testat att baka med mer ovanliga kryddor? Chili eller paprika kan till exempel ge både härlig färg och spännande smaker. Örter som timjan och rosmarin passar riktigt bra i matbröd. Tänk på vad brödet ska passa till så blir det garanterat enklare att bestämma hur du vill krydda dina bakverk.

På eller i?

Kryddor kan användas på olika sätt i din bakning – antingen i degen för att sätta smak på hela bakverket, eller som en extra touch efter gräddningen. Det är bra att veta vad som händer när kryddor värms upp. Kryddor på ytan kan lätt bli brända i ugnen och få en lite beskare ton, och detsamma gäller fröer. Vill du bevara deras färska smak är det bättre att vänta till efter gräddning.

Nya fikakryddor?

Kryddor som vanligtvis dyker upp i tankarna när man pratar om mer söta bakverk är kanel, kardemumma, saffran och vanilj. I vår matkultur är de standard, men i andra kulturer har de en helt annan plats i matlagningen. Även här är ett tips att ge dig ut i världens kök för att hitta inspiration till nya smaker.

Alla tål inte allt

Bröd och bakverk är ju fantastiska. Men det är inte alla som kan äta dem på grund av allergier och intolerans. Har du testat att baka med ett alternativ till vanligt mjöl? I Kockens sortiment hittar du Lailas Mjölmixer – ett gluten-, mjölk- och äggfritt alternativ som ger fantastiska bakverk.

Gå till Lailas Mjölmix

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.