Lailas glutenfria korvbröd

Ingredienser

Grundrecept

50 g smör eller mjölkfritt margarin

5 dl vatten eller mjölk

50 g jäst (25 g till Lailas gul Mjölmix)

1 ½-2 msk socker

1 ½-2 tsk salt

Använd någon av mjölsorterna:

12-13 dl (675 g) Lailas blå Mjölmix (650 g för bakmaskin)

10-11 dl (565 g) Lailas gul Mjölmix (550 g för bakmaskin)

9-10 dl (550 g) Lailas grön Mjölmix (520 g för bakmaskin)

Kockens vallmo– eller sesamfrön att garnera med

Flytande margarin eller ägg till pensling

Gräddning

250 °C

Instruktioner

Lägg matfett i en kastrull. Tillsätt vatten eller mjölk och värm till 37 °C. Smula sönder färsk jäst i en bunke och tillsätt den ljumna vätskan. Torrjäst blandas direkt i mjölet. Följ anvisningarna på jästförpackningen.

Tillsätt salt, socker och mjöl. Arbeta degen i bunken tills den nästan börjar släppa från kanterna. Låt degen vara lite lös och kletig. Den torkar något under första jäsningen och det är bättre att tillsätta lite mjöl vid utbakningen än att det blir för mycket mjöl från början. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den. Mjöla händer och bakbord försiktigt och arbeta degen blank och smidig. Är degen för kletig tillsätt mer mjöl, men försiktigt. Ju mer mjöl man arbetar in i degen desto torrare blir brödet.

Korvbröd

Rulla ut degen till en lång längd och dela den i 16 lika delar. Forma till bullar, rulla ut till korvar, ca 10 cm långa, och lägg dem på en bakplåt. Täck över med plastfolie. Låt jäsa i ca 30 minuter. Pensla korvbröden med flytande margarin eller uppvispat ägg.

Grädda i 7-9 minuter i mitten av ugnen.

Baguetter

Dela degen i fyra lika stora delar. Forma till rullar, ca 5 cm i diameter. Låt jäsa i ca 30 minuter. Pensla med flytande margarin eller uppvispat ägg.

Grädda i 10-13 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler.

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.

Betyg

Vad tyckte du om receptet?