Semlor i alla storlekar

Ingredienser

8 små, 8 mellan & 2 stora

75 g mjukt smör

3 dl mjölk

30 g jäst

2 krm salt

1 dl socker

ca 2 tsk stött Kockens kardemummakärnor

8-10 dl vetemjöl

ägg till pensling

Fyllning

200 g mandelmassa

50 g skållad mandel

lite inkråm från bullarna

mjölk

3-4 dl vispgrädde

Instruktioner

1. Låt alla råvaror vara rumstempererade.  Smula ner jästen i en degbunke. Lös upp jästen med lite av mjölken, tillsätt resterande mjölk, salt och socker. Klicka ner smöret.

2. Tillsätt vetemjölet lite efter hand och arbeta samman till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt till nästan dubbel storlek, ca 40 minuter.

3. Ta upp degen, arbeta ihop den med några få tag. Forma en rulle och dela i små, medel och stora bitar.

4. Ta ut bullar och lägg varje storlek på olika plåtar. Pensla med ägg och grädda dem 5-8 minuter, i 250 °C, beroende på storlek.

5. Skär av lock och ta ut lite inkråm och blanda med riven mandelmassa och mjölk tills det blir en smidig fyllning. Hacka mandeln grovt och rosta i några minuter på plåt i 200 °C tills det får lite färg. Låt svalna och blanda i fyllningen.

6. Fördela fyllningen i fördjupningen i bullarna. Vispa grädde och spritsa eller klicka på bullarna. Lägg locken på och sikta över florsocker.

Produkter i receptet

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.

Betyg

Vad tyckte du om receptet?