Stjärnformad saffranskaka

Ingredienser

2 stora stjärnor

2 påsar Kockens saffran
1-2 msk brännvin
1/2 paket jäst, ca 25 g
4 dl mjölk, ca 37 C
125 g mjukt smör, rumstemp.
1 1/2 dl socker
ett par nypor salt
13 1/2 – 14 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g mjukt smör
2-3 tsk Kockens kardemummakärnor
3/4-1 dl socker

Garnering:
lätt vispat ägg till pensling
pärlsocker
russin

Instruktioner

Ett lite ovanligare sätt att baka ut kakan på men inte svårt. God fyllning med smak av kardemumma!

  1. Stöt samman saffran, gärna med en sockerbit i en mortel, lägg saffranet i konjak el. brännvin för att utvinna så mycket arom och färg som möjligt.
  2. Smula ner jästen en degskål, tillsätt mjölken och lös upp jästen. Rör ner smöret i klickar, socker, salt och ca halva mängden mjöl. Tillsätt resterande mjöl lite efter hand under bearbetning tills det blir en smidig men ganska lös deg. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.
  3. Rör samman fyllningen. Ta upp degen och dela i fyra jämna bitar. Kavla först ut en del till en rund platta ca 30 cm i diameter och lägg den på bakpappersklädd plåt. Bred på hälften av fyllningen, kavla ut ytterligare en platta i samma storlek och lägg den över till dubbel.
  4. Markera med ett större glas en rund ring i mitten, utgå ifrån markeringen i mitten och skär remsor ut mot kanten, så lika stor som möjligt, 14-16 remsor.
  5. Tag två remsor i taget och snurra mot varandra och fäst samman. Gör så med resterande remsor och låt kakan jäsa under bakduk tills degen reser sig igen efter lätt tryck, 30-40 min. Gör ytterligare en stjärnkaka till av resterande deg.
  6. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och ev. russin. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 C, ca 15-20 min. tills den fått fin färg.

Produkter i receptet

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.

Betyg

Vad tyckte du om receptet?